05 september 2015

Länkar

Nu har jag lagt till lite länkar på bloggen. Du hittar dem i högra spalten under avsnittet med etiketter. Jag tänkte att jag lite kort skulle presentera de organisationer/sidor som jag lagt upp hittills. Jag kommer säkerligen lägga till fler i takt med att jag kommer ihåg alternativt upptäcker dem.

OBS! Infon utgår mycket från mitt eget perspektiv, du får gärna kommentera om du inte håller med om min beskrivning eller vill lägga till fakta.

Djurens Rätt
Ideell organisation som funnits lääänge (sedan 1882 faktiskt!) och tidigare haft namnet Nordiska Samfundet mot Plågsamma Djurförsök. Stor förening (mer än 35000 medlemmar) med en hel del lokala grupper som arbetar runt om i landet. När jag gick med på 1990-talet så jobbade man ganska mycket, i mina ögon, mot pälsindustrin och mot just djurförsök. På senare år upplever jag att Djurens Rätt ganska mycket ändrat fokus till livsmedelsindustrins användning av djur, något som jag personligen tycker är bra. Organisationen arbetar politiskt för att få ett slut på allt förtryck av djur.

Djurrättsalliansen
Faktiskt just idag firar Djurrättsalliansen sitt tioårsjubileum som organisation (Stort grattis!). Det är en ideell organisation som arbetar för att "öka medvetandet om utnyttjandet av djur och uppmuntrar till en vegansk livsstil". Arbetet bedrivs genom att dokumentera, avslöja och bekämpa djurförtrycket. De har bl.a. visat på förhållandena på över etthundra grisfarmer, något som fick stort genomslag i media. De är även med och anordnar Vegomässan i Stockholm varje år.


Läkare För Framtiden
Det här är en förening som ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Det var nämligen ett föredrag av deras ordförande, David Stenholtz, som fick mig att förstå att det faktiskt är bättre för hälsan att leva på varierad vegankost än på så kallad blandkost.* Det var ett så bra föredrag att jag faktiskt lyssnat på det en andra gång, och det var lika intressant och ögonöppnande då. Men iaf, Läkare För Framtiden är en ny förening som bara funnits i knappt två år. De har egentligen inte ett djurintresse, utan de arbetar helt enkelt för att "sprida information om hur och i vilken utsträckning våra kostval påverkar hälsa och sjukdomsutveckling". Dock har deras slutsatser, baserade på internationella metastudier m.m., kommit att bli att från ett hälsoperspektiv är en växtbaserad kost överlägsen en baserad på animaliska ingredienser. Föreningen arbetar mycket med media och politiskt för att få tillstånd t.ex. en skatt på kött.

Svensk Mat- och Miljöinformation
Den här föreningen kan jag inte så mycket om, men jag följer deras initiativ Köttskatt Nu! i sociala medier. De verkar "för en hållbar livsstil av hänsyn till människor, djur och det globala ekosystemet". Arbetet görs både genom att informera allmänheten men också genom att driva krav gentemot politiker om samhälleliga insatser som kan göras för att minimera vår klimat- och djurpåverkan.

Veganföreningen
På Veganföreningens hemsida hittar jag inte så mycket information om dess historia, men jag vet att den bildades 1979 av tre pionjärer. Organisationen verkar, i mina ögon, göra ganska mycket för veganer genom utbyte av information, stöd och så vidare, men man informerar även allmänheten om veganism. Jag skulle säga att mest aktuell info fås genom att gilla deras sida på Facebook.

Vegokoll
Vegokoll är Djurens Rätts specialsida för alla som är intresserade av vegetabilisk kost och livet som vegan. Här hittar du det senaste inom denna värld och många matnyttiga tips!


* Detta kommer jag återkomma till i ett längre inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar