25 januari 2016

Vegorätt - ja och nej

Ja, jag vet, nu sprang dagarna iväg igen utan att jag uppdaterat. Jag tror stoppet började med att jag såg SVT:s nya program Vegorätt, som ju var så efterlängtat i vegovärlden. Men där gick luften ur mig lite. Det räcker med att kolla den här parodin för att förstå lite av problemet:Jag är inte lika kritisk som många andra, men jag köper inte konceptet helt. Det är ett vackert program med fina recept baserade på schyssta ingredienser. Men helheten - nej. Så himla flummigt och överpretentiöst. Och grillrecept i januari? Nja.

  
Sen håller jag med om att det finns en genus- och allmän normaspekt på all kritik som förts fram. Är det inte lite typiskt att vi stör oss oerhört på två tjejer som får breda ut sig i TV utan att följa gängse standard för hur ett matlagningsprogram ska vara? Finns det inte ganska många andra matlagningsshower som är lite smala och svåra, och inte direkt lagar femtonminutersmiddagar?

Men ja, jag håller med om att ett lite mer vardagligt program med mer lättillgängliga recept och ingredienser kanske hade varit mer att önska. Och lite mindre krav på att en måste köpa en hel livsstil för att laga vegetariskt.

Det jag framför allt ser som en fara i allt detta är att SVT kommer att känna sig brända att fortsätta satsa på vegetarisk mat; att Vegorätt kommer bli den ultimata ursäkten för att satsa alla pengar på köttprogram i fortsättningen.

I alla fall, det är ju fyra avsnitt kvar av programmet. Jag kommer titta på åtminstone ett avsnitt till, sen får jag se om jag slutgiltigt droppar det eller om det kanske går att lägga bort skämskudden.

Vad tyckte du om programmet? Hiss eller diss?

4 kommentarer:

 1. Jag instämmer till fullo. Grönkålen och sötpotatisen var lite väl mycket för mig. Kanske går det att vänja sig, maten såg trevlig ut iaf.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sötpotatisen minns jag inte riktigt (gjorde de fries på den?) men grönkålen i frukosten OCH i håret blev bara lite väl. Plus yogan och andra grejer...

   Radera
  2. Tvättade den i havet, skar den i bitar och grillade i folie. Overload.

   Radera
  3. Just det, så var det! Ja, overload!

   Radera