17 januari 2016

Vegan Must Have #4: Färska, torkade och frysta kryddor

Jag har funderat på vad som karaktäriserar vegansk mat. Svaret är självklart att den enda gemensamma nämnaren för vegansk föda är just att den är icke-animalisk - resten varierar i form, smak, fasthet, känsla etc.

För mig är det dock som så att den mat jag lagar utan animalier har kommit att mestadels tillhöra recept från icke-svensk tradition. Husmanskost göre sig icke besvär, ungefär. Kanske för att jag aldrig gillat kombinationen kött, sås och potatis. (Fördomsfull - jag?)

Och vad är det då som kännetecknar min mat? Jo, att den har massor av kryddor. Färska, frysta och torkade.


Här följer en lista på vad jag har hemma i kryddskafferiet (OBS! Detta är bara de fasta kryddorna, de flytande i skafferiet har jag avhandlat här):

Torkade
Basilika Genovese + Cayennepeppar + Chilipeppar Ancho + Chiliflingor + Chilipeppar + Chilipulver + Curryblad + Currypulver + Garam masala + Grillkrydda + Gurkmeja + Ingefära + Kardemumma + Korianderpulver + Kryddpeppar + Lagerblad + Limeblad + Lökpulver + Mejram + Muskot + Nejlika + Oregano + Smoked Paprika + Pomerans + Rosmarin + Salvia + Salt + Senapsfrö + Svartpeppar + Timjan + Vitlökspulver + Vitpeppar.

Frysta
Basilika + Koriander + Persilja + Örtkryddsblandningar.


Färska 
Chili + Ingefära + Vitlök. Bara ibland färska örter och då oftast mynta, koriander eller basilika. Kom ihåg att det ofta går bra att plantera om de små liven du köper i mataffären så att de ger småskördar om och om igen! På så sätt blir färska örter lite mer hållbara.

Om jag måste välja några favoriter så säger jag Smoked Paprika, färsk koriander och vitlökspulver. Den förstnämnda skapar BBQ-konnotationer, koriandern tar mig till matorgiastiska höjder, och vitlökspulvret går liksom (nästan) alltid hem.

Vilken krydda är din favorit? Och har jag missat någon oersättlig krydda att ha hemma?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar