02 december 2015

Organic Makers

I helgen passade jag också på att besöka den utsökta, lilla butiken Organic Makers. Den ligger avsides i Malmö vid det som kallas Saltimporten. Jag fick Bron-feeling (Har ni sett den serien? Bästa säsongen hittills tycker jag!) när vi körde runt vid hamnens stora lager till en anonym glasförsedd port. Innanför den var det dock tända ljus och allmänt mysig stämning.

Photo: Organic Makers

Organic Makers är ett sidoföretag till skaparna av The Organic Oil Company. De såg att många skulle vilja göra egen, naturlig hudvård men saknar både kunskaper, recept och bra ingredienser. Sagt och gjort skapades OM som svaret på detta. För mig, som älskar hemgjorda salvor och väldoftande oljor är detta lite av himmelriket. Jag - som inte bor nära den fysiska butiken - älskar att surfa in på deras hemsida och låtsasdofta på alla saker de säljer. Sidan är dessutom otroligt informativ, så jag har rekommenderat mer än en oljenyfiken person att använda deras produktsidor som god information om oljors olika egenskaper.


För det är verkligen så: olika ingredienser har olika karaktäristika. Vissa oljor och salvor har mer av mättade fettsyror (eller lipider som det så fint heter) medan andra har mer fleromättade. Ytterligare en indelning gäller förekomsten av Omega 3 respektive Omega 6 i vätskorna. Men men, jag ska inte prata nåt mer om det här men som sagt: gå in och läs på om du t.ex. testat en olja som du inte är nöjd med. Kanske kan en kombination med t.ex. sheasmör eller annan olja göra att du får något som är perfekt för just din hud? Det är bara att testa sig fram.

En sak som är väldigt schysst med OM är att de jobbar med ekologiska och - vad de kallar - etiska råvaror. Eftersom jag har en bakgrund inom Fair Trade-branschen så gjorde ju detta mig jätteintresserad, men jag kunde vid en snabb sökning tyvärr inte hitta någon mer information om just det etiska i deras ingredienser. Jag ber att få återkomma om detta!


Det mesta är veganskt, faktiskt nästan allt tror jag förutom bivaxet (med reservation för att jag kan ha missat någon animalisk råvara!), vilket ju är fenomenalt. De säljer också ett veganskt & naturligt vaselin! (Vaselin är ju veganskt i sig men gjort av petroleum, vilket man i naturlig hudvård inte gillar, och därför ofta ersätter med bivax. Vegovaselinet har istället karnaubavax i sig.)

Så för dig som vill ha naturlig och samtidigt vegansk hudvård kan jag verkligen rekommendera Organic Makers! Nu hoppas jag bara på att få väldoftande paket från tomten...

1 kommentar:

  1. Är karnaubavax bättre än bivax för att undvika allergi på känslig hud och intima delar som vaselinett kan användas?

    SvaraRadera