17 december 2015

Det är synd om mig - och en ljusglimt

Sen några dagar tillbaka är jag sjuk, men det var först igår som det slog till ordentligt och däckade mig. Jag har feber ibland och framför allt har jag hostan ifrån helvetet.

Det är riktigt synd om mig. På riktigt.

I natt sov jag stora delar på gästsoffan eftersom min retliga hals förde sånt liv att Partnern inte fick en blund. Stackars hen - och mig.

MEN jag har i alla fall en trevlig bok att bläddra i. Det blev äntligen Partnerns tur i den långa bibliotekskön för den här skönheten:


Det är som sagt en fin bok: härligt, tjockt omslag och vackra illustrationer inuti. Och texterna sen! Det här är inget hastverk utan känns som en bok som verkligen vuxit fram i takt med testandet och erfarenheten. Här finns hela kapitel med info om varje bönsort som rimligtvis går att få tag på i Sverige; här finns också flera recept på hemmagjord tofu.

Dock bör det sägas med en gång: det här är ingen renodlat vegansk kokbok. Det förekommer både fisksås, räkor och kött i den ibland, men flera av recepten är vegetabiliska eller åtminstone lakto-vegetariska så att de lätt kan göras veganska. Vad sägs till exempel om vita saffranslinser med stjärnanislök? Eller kikärtsgryta med pumpa och dadlar? Själv är jag mycket sugen på att testa den syrliga linssoppan med lime, kokosmjölk och chili. Mmm, föreställer jag mig.


(Som bloggen Vegoeco påpekar känns det dock lite onödigt med de animaliska ingredienserna. Jag menar, som författaren själv säger så innehåller ju baljväxter fullt tillräckliga mängder protein. Det är så här långt - jag har inte riktigt läst klart boken - min enda invändning mot detta verk. )

Jag får helt enkelt återkomma när jag lagat något ur denna munvattnande kokbok. Men till dess: är det kanske någon av er läsare som har läst boken och/eller lagat något ur den? Hur blev det isf?

Ha en trevlig kväll!

2 kommentarer:

  1. Usch, dessa elaka förkylningsvirus som härjar fritt, känner mig äntligen frisk efter en månad med hosta, halsont och huvudvärk. Krya på dig! Fick boken Ännu mera vego förra helgen och har lagat två veganrecept i veckan (boken är fifty fifty vegan/veg, fokus på vardagsmat) minsann :-) Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men, vad kul med boken, och vad tråkigt med så långvarig förkylning! Vad gäller boken så hade jag ingen aning om att den var veganvänlig - måste kollas upp, tack för tipset! God jul på dig förresten! Kram

      Radera