28 oktober 2015

Vegansk, alternativ hudvård


Hej! Hoppas att ni har det fint i de allt mörkare kvällarna. Själv tycker jag att det är lite mysigt och vill gärna tända ljus (veganska såklart!) och kura ihop mig i en (ullfri) filt när ljuset drar sig undan. Igår tog jag en härligt färgsprakande bild på förmiddagen, kolla här!


Hösten har allt sina "skönhetsfördelar", det måste jag ändå tillstå, även om jag far lite illa av mörkret ibland.

I alla fall, i kväll tänkte jag att jag skulle skriva om hudvård. De som känner mig vet att jag är en sucker för s.k. alternativ skönhetsvård, men tyvärr finns ingen gängse definition på vad detta begrepp innebär. Enkelt sammanfattat kan en dock säga att det handlar om att försöka minska antalet skadliga kemikalier i de produkter som en väljer att applicera på huden. Har ni förresten tänkt på att huden är ett organ, och faktiskt kroppens största?

Jag kommer att gå igenom några vanliga kemikalier som just jag undviker i senare inlägg. Detta för att hålla inläggen lite kortare och mer lättlästa. En jättebra introduktion till ämnet finns för den nyfikna hos bloggen Naturligt Snygg (tack Hannah, för att du är en sån ledstjärna inom detta ämne!) som helt enkelt listar fem stora att undvika. Läs inlägget här!

Nu frågar sig kanske den gängse läsaren vad allt detta har med en vegansk livsstil att göra? Vid en första anblick så är ju kopplingen till veganism inte så tydlig. Samtidigt tänker jag att om vi vill värna om djuren så måste vi också värna oss själva och miljön vi lever i. En direkt koppling är ju också att de kemikalier som vi på ett eller annat sätt får i oss kommer ut i naturen och sedan påverkar djur på olika sätt. Jag orkar inte ge en massa exempel på det men det är lätt att googla för den som är intresserad

Till sist tänkte jag att jag skulle ge ett tips på naturlig hudvård som jag tycker är jättebra. Svenska märket Estelle & Thild grundades 2007 av Pernilla Rönnberg som kommit att bli medveten om alla de ämnen som stoppas i konventionella produkter. Alternativet blev att starta en egen linje som baseras på främst naturligt förekommande ämnen och vars slutresultat är ekologiskt certifierade via EcoCert. Idag har företaget flera olika serier och vänder sig till både unga och äldre personer som vill ta hand om sin hy.

Glädjande nog så är också alla Estelle & Thilds produkter utom en enda (en blöjkräm som innehåller bivax) veganska! Detta hade jag inte trott men jag ställde frågan direkt till företaget och fick då detta svar. Jag kan alltså med gott samvete fortsätta att använda den färgade dagkrämen Biohydrate All-in-one Tinted Moisturizer som är så himla bra. Den vill jag verkligen rekommendera för dig som vill jämna till hudtonen och samtidigt återfukta ansiktet.

Liksom med den mesta naturliga skönhetsvården så kostar Estelle & Thilds produkter betydligt mer än de grejer du kan hitta på mataffären, men så får du också en vara som är oerhört mycket snällare mot dig själv och mot miljön om du kör på den förra.

Har du någon favoritprodukt för huden (konventionell eller naturlig) som du ogärna lever utan?

Ha en fin kväll!

2 kommentarer:

 1. Hej! Här är en uppdaterad info angående deras produkter. Det finns tyvärr mer i deras sortiment som innehåller bivax..
  https://m.facebook.com/estellethild/posts/10154580208470337

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så jättemkt! Jag blir irriterad på E&T för antingen har de ändrat sitt innehåll sen jag frågade eller så sa de fel från början. Iofs kan de icke-veganska produkterna vara nytillkomna efter att jag frågade dem hösten 2015 men vilket det är återstår att se!

   Radera