26 oktober 2015

Äta ute: Dubbel Dubbel

Dim sum är en kantonesisk fras som avser en större måltid som består av olika små rätter; vanligt förkommande är dumplings, såna där små fyllda degknyten som ångas eller steks. Ofta får man både dumplings och andra rätter som sen avsmakas tillsammans i en oändlig blandning.

Dubbel Dubbel är en dim sum-restaurant som finns på två platser i Göteborg (Kastellgatan och Surbrunnsgatan) samt i Malmö. Jag kan verkligen inte säga att jag är nån specialist på kinesisk mat, men på senare år har jag upptäckt jiaozi (den kinesiska benämningen på det vi kallar dumplings) och tycker att det i kombination med t.ex. algsallad, kan vara fantastiskt gott. Till stor del har jag Dubbel Dubbel att tacka för detta.

Igår var Partnern, hens mamma och jag och käkade på DD på Kastellgatan. Det är en ganska liten lokal där bar och kök ligger i samma rum som där en sitter, så ångan dryper om fönstren och det blir rätt varmt. Menyn erbjuder en att välja de små rätterna själv, men vi gjorde det enkelt för oss och valde varsin setmeny. De har vanligen tre olika storlekar att välja på men då den största inte kunde göras vegansk så blev valet enkelt: vi tog varsin Wuhan (se bilden nedan).


Det första jag ska säga om kvällen var att vi fick in varsin Ginger Joe (en ingefärsspetsad alkoläsk som är sååå mycket bättre än sin kusin Kopparbergs) blandad med lime och färsk mynta. Det var gudomligt gott, som en hel drink fast utan alkostinket. Missa inte detta! (Jag höll på att ta en extra istället för efterrätt men lyckades hålla mig.)

Sen fick vi veganer edamame med havssalt till förrätt medan vegetarianen i sällskapet mumsade på det fantastiska molnbrödet med marinerad tempeh. Jag måste säga att jag var avundsjuk, för jag minns hur god den rätten är, men DD blandar mjölk i sina molnbröd så tyvärr var den utom räckhåll. Jag ska tipsa dem om att fråga Jinx hur de gör sina veganska dito bröd, om ingen annan hinner före. 
 
Därefter kom huvudrätten som tyvärr inte gör sig rättvisa på de mediokra bilder jag tog. Jag kan tyvärr heller inte säga exakt vad vi fick men genom att titta på menyn kan jag återkalla något av innehållet. Vi veganer fick bl.a. zhima bocai (spenatsallad med sesamfrön och risvinäger), algsallad, ris, koreansk gurksallad, dumplings... Det var så gott med alla de olika smakerna: sött, salt, surt o.s.v. Mycket salt så klart då det handlar om kinesisk mat.

Dubbel Dubbel är en rätt avslappnad restaurang som dock tar maten på stort allvar. Extra plus för att servitören verkade rätt påläst om innehållet. Det är inte helt billigt att gå hit men en jättebra medelprisställe. Hit kan en ta alla möjliga typer av människor, så länge de är intresserade av omvärldsmat och öppna för nya smaker!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar