07 november 2015

Vegan Must Have #3: Såser och annat gott

En gång i tiden trodde jag verkligen att det måste vara jättetråkigt att äta vegansk mat. Jag hade totalt köpt bilden av en vegan som plockar det vegetabiliska ur svensk husmanskost, och försöker överleva på det. Tänk er själva: potatis, lite grönsallad, några tomater... Usch. Inte konstigt att bilden av ett benrangel formar sig på näthinnan.

Jag kan inte säga när bilden byttes ut mot något annat, men numera är jag i alla fall mer välinformerad. Vegansk, samtida mat plockar - vad jag har märkt - inspiration och ingredienser från en massa av världens kök. Det finns inte en vegansk kosthållning, utan det finns lika många som det finns veganer!


För den som inte har så stor koll på internationella influenser, och gärna vill börja käka mer kinesiskt, mexikanskt, vietnamesiskt, italienskt etc. så tänkte jag ge lite inspiration i form en presentation av vad för grejer som befinner sig i Partnerns och mitt såsskafferi. Here goes...

Som ni ser av bilden ovan så börjar det bli en rätt diger samling oljor, vinäger, sötningsmedel och heta röror i vårt skåp. En del använder vi flera gånger i veckan, medan annat kan bli stående ett halvår i taget utan att röras. Det känns dock bra att ha allt hemma, för vissa såser går inte att få tag på genom min lokala mataffär utan måste inhandlas i mer internationellt inriktade matbutiker.


Först ut i presentationen är oljor tillsammans med matlagningsvin. Till vardags steker jag i rapsolja, medan jag försöker att mer sällan upphetta den kallpressade olivoljan. Varför då detta? Jo, fetterna i rapsen tål uppvärmning bättre än kallpressad olivolja, och dessutom är den förra vanligtvis mer närodlad och har lägre pris. Sesamolja använder jag som smaksättare i asiatiska rätter och ibland som stekmedel. Matlagningsvinerna är avalkoholiserade viner, en vit och en röd, som blir billigare att använda än att köpa finviner från Systembolaget. Självklart kan en få en bättre smak av finare viner men till vardags duger detta gott. Vad vore en risotto utan (matlagnings)vin? Något mycket tråkigare, vågar jag tro.

På nästa bild har vi risvinäger. Den är oersättlig i tillagandet av sushiris, och även till vissa asiatiska, kalla såser. Sen har vi min omistliga favorit: tamarin! Det är en riktigt fin, japansk sojasåssort som lagrats länge och därmed är rätt dyr. Denna kan användas till allt, men ibland kör jag den billigare varianten som ni också ser på bilden. Även den är en ljus, japansk soja med stark sälta. Så himla gott!

Agavesirap kan en skriva mycket om. Vissa inom hälsobranschen gillar den inte (Jag säger inte att källan är bra men den illustrerar vad vissa anser.), men jag tycker att den är en ok ersättare för honung. Agaven är mycket sötare än honung skulle jag säga så en behöver inte direkt slösa.

På fjärde bilden (till höger) ser vi en samling vinäger. Balsamvinäger använder jag till salladsdressingar, likaså vitvins- respektive rödvinsvinägern. Ärligt talat vet jag inte om den senare ens har öppnats - så sällan använder vi den.

En annan vinäger som sällan används är den bakre flaskan med gul etikett: sherryvinägern. Jag köpte den för en hutlös summa pengar för att ha till ett recept, och försöker nu tänka att resten bara blir bättre med åren... Nä, skämt åsido så tycker jag att det känns fint att ha den även om jag inte ens minns vilket recept jag använde den till.

Äppelcidervinäger må verka trist men den används mer flitigt än en kan tro. Partnern och jag har ett favoritrecept på bönchili med chipotle, äppelcidervinäger m.m. som är fantastiskt (som jag ska lägga upp någon gång). Underskatta inte äppelvinäger med andra ord.
 

Slutligen har vi en gruppbild (say vegan cheese!) på några av mina favoriter. Tamarindpasta är en syrlig, koncentrerad röra som används inom sydostasiatiska curryrätter. Hoisinsås är söt sås gjord på sojabönspasta och med lite chili i; klassiskt sett används den till Pekinganka men hemma hos oss används den till alla möjliga asiatiska grytor etc.

Och nu kommer vi till min uppseglande favorit srirachasåsen. Det är en rätt stark, thailändsk sås gjord på chili, vinäger, vitlök, salt och socker. Ofta blandar jag denna med sojasås m.m. till en god marinad för tofu etc. Jag blir hungrig bara jag tänker på det faktiskt.

Hoppas nu att ni har fått lite inspiration till ert eget köksförråd. Jag lovar att framöver återkomma med recept på lite olika rätter som innehåller några av ingredienserna jag nämnt ovan. Om ni har nåt förslag på nåt jag ska köpa in så tar jag mer än gärna mot veganska förslag; lämna isf en kommentar nedan.

Ha nu en fin lördagkväll!

UPPDATERING: Jag glömde ju att introducera er till Liquid Smoke respektive Umeboshivinägern! Den förra är helt enkelt vatten som gått som ånga genom hickoryträ och därmed fått den karakteristiska hickorysmaken och -doften. Underbar att ha i mexikanska- eller sydstatsrecept, särskilt på grillat. Och Ume Plum Seasoning är en vinäger som gjorts på vattnet från när umeboshi-plommon lagts in i salt. Det är en syrlig vätska som används i såser, salladsdressingar och liknande. Jag har ännu inte testat denna vad jag minns men ser fram emot det.

1 kommentar:


  1. candy primer ketogenic doctors near me If desired, put in a little non-fat milk or soymilk and a packet of glucose substitute (a great choice is Splenda).Mid-Morning Snack (enjoy only when hungry1 steamed 6-inches corn tortilla with fresh or grilled vegetables (such as for example onions, green bell peppers, and tomatoes) and no-added-salt salsa.Warm the tortilla between slightly moistened paper towels in the microwave for about 1 minute, then top with veggies and salsa; fold ketogenic bread
    http://www.cureidea.com/

    SvaraRadera