29 mars 2016

Recept: Vietnamesisk buljongsoppa

Nu har jag lagat mat igen! Tänk, så ovanligt. ;-)

Den här gången var det ett tidskrävande men smaskigt recept som jag gärna vill tipsa om. Det är en vietnamesisk poh - en soppa gjord på hemgjord buljong med en massa fräscha grönsaker i. Buljongen får sin smak av att koka i minst en timme med kryddor såsom pepparkorn, koriander, stjärnanis och citrongräs, och grönsaker som morötter och shiitakesvamp. När buljongen fått en härligt kryddig smak plockar en ur de flesta grönsakerna och tillsätter tofu, nudlar och andra läckerheter. Sen serveras soppan med lite garnering som en själv väljer.


Originalreceptet kommer från matbloggen The Simple Veganista som jag naturligtvis hittade via Finding Vegan (nytänkande, va?). Klicka gärna in på bloggen för att se en massa fina bilder på ingredienserna och den färdiga soppan.

Jag har så klart ändrat lite i receptet så jag skriver ner det här.

Buljong
+ 2-2,8 liter buljong
+ 1 stor röd lök
+ 5-7 cm färsk ingefära
+ 3 morötter
+ 3 vitlöksklyftor
+ 8 torkade shiitakesvampar (hittas i asiatisk butik)
+ 2-3 citrongrässtjälkar
+ 2-3 stjärnanis
+ 1-2 kanelstänger (beroende på hur stora de är)
+ 1 msk svartpepparkorn
+ 1 msk korianderkorn
+ 2 msk tamari eller annan japansk soja
 
Tillägg till buljongen
+ 250 g sobanudlar
+ 100 g sugarsnap-ärtor
+ 400 g tofu, pressad i en halvtimme eller mer, skuren i kuber
+ morot, hyvlad
+ vitkål, skivad tunt

Garnering
+ böngroddar
+ thaibasilika (även kallad holy basil, hittas i asiatisk butik)
+ lime, klyftad
+ färsk/fryst koriander
+ sambal oelek

Börja med att pressa den hela tofubiten invirad i en kökshandduk mellan några tunga saker (förslagsvis träskärbrädor). Låt den gärna ligga mellan dessa under tiden som du gör buljongen.

Buljong: Mät upp buljongen i en stor gryta och sätt på plattan. Skala löken och dela den i fyra delar. Skala ingefäran med en tesked och skiva sedan ingefäran. Dela morötterna i 2,5 centimer stora bitar. Skala vitlöken och tryck till klyftorna med handtaget på kockkniven. Dela citrongräset i 4 cm stora bitar och tryck till dem också med kniven. Mortla pepparkornen och koriandern; lägg dem sedan i en (stor) tesil som du sätter fast med ändringen (den som sitter i andra änden på tesilen) på en stor träslev - på så sätt kommer tesilen inte att bara doppa i buljongen och inte åka ned helt i den. Lägg sedan ner resten av buljongingredienserna i grytan och låt sjuda i minst en timme. Titta dock till grytan då och då så att det inte kokar varken för mycket eller inte alls. Smaka av och späd buljongen med kokande vatten om du tycker att den är för stark.


Tilläggen: När det gått nästan en timme kokar du sobanudlarna enligt instruktionerna på paketet. Skölj dem i kallt vatten och sätt åt sidan. Ta sedan tofun ur pressen och skär upp i centimeterstora kuber. Därefter skivar du moroten och vitkålen i önskad mängd. Så hivar du upp alla ingredienser i buljongen, sparar morötterna och svampen, och slänger resten. Morötterna och svampen skivar du i skivor och lägger tillbaka i buljongen. Sedan är det dags att lägga i tilläggen: ärtor, tofu, morot och vitkål. Nudlarna låter du vara tills soppan kokat upp. 


Garnering: Lägg på så mycket nudlar du önskar i en skål, häll upp av buljongen och dess ingredienser och ta av garneringen såsom du önskar - jag vill särskilt rekommendera böngroddarna som blir en fräsch, krispig garnering. Sen är det bara att njuta av denna fantastiskt smakrika soppa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar