13 mars 2016

Recept: Mörk chokladmousse


Oj oj oj, igår gjordes det som sagt chokladmousse á la lyx. Med smält finchoklad utöver kakao, vaniljpulver, kokosolja, agavesirap och annat fint i.

Receptet kommer alltså från Hello Green, den där kokboken av Josefine Jäger som får allt fint att verka lite nyttigare. För visst är chokladmousse nyttigt - åtminstone i hennes version.

Vi var tre personer som skulle förtära denna efterrätt och det blev nog kanske lite för mycket av det goda, för Partnern vaknade med huvudvärk och illamående idag (nej, hen drack ingen alkohol igår). Så kan det gå med för mycket chokladmousse alltså. Ta alltså hellre och gör en mindre mängd om ni inte är fyra eller varför inte blanda ut med litet vaniljglass? Som lättar upp lite.Här kommer receptet, lite tweakat av mig så klart:

+ 100 g fin choklad, 70% och gärna Fairtrade
+ 2 mogna avokados
+ 1/4-1/2 dl kakaopulver, Fairtrade såklart
+ 1 dl växtmjölk (t.ex. mandelmjölk)
+ 1/2 dl agavesirap
+ 1/2-1 tsk vaniljpulver

Börja med att bryta chokladen i mindre bitar och smälta dem i ett vattenbad, försiktigt. Blanda under tiden resterande ingredienser i en matberedare. Ta inte allt kakao- och vaniljpulver på en gång utan tillsätt efter hand och smaka av så att chokladsmaken blir varken för svag eller stark. När smeten är jämn och fin och chokladen i vattenbadet smält tillsätter du denna i en stråle till resten av smeten samtidigt som du har matberedaren igång. Smeten kommer då att tjockna ytterligare lite. Sedan är det bara att fördela resultatet i fyra portionsglas och ställa på kylning i kylen i åtminstone en timme. Klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar