18 februari 2016

Recept: Tuscan Tofu Scramble

Nu har det blivit dags att ge er receptet på den goda tofu-scramblen som vi gjorde i söndags på Alla Hjärtans Dag. Den blev verkligen mycket godare än jag vågade hoppas på - boken verkade vid närmare granskning vara ganska flummig med en massa konstiga ingredienser såsom filtrerat vatten och groddad tofu - så nu vill jag dela med mig av den.

Det är ett ganska tidskrävande recept då tofun gärna ska frysas in innan (plus att du ska göra en tomatsås att tillsätta). Ett tips är att köpa en extra frp tofu nästa gång du handlar och slänga in i frysen (OBS! Du behöver låta den tömmas på så mycket vatten som möjligt först genom att lägga mellan några skärbrädor i en timme.) så har du den redo för att användas någon gång när du vill ha smulad tofu. Kom bara ihåg att ta ut tofun ur frysen på morgonen och låta ligga framme under dagen, så blir den perfekt till middag. Krångligt? Inte egentligen, det behövs bara förberedelser och tid.

Poängen med att frysa in tofu är - förutom att den får lång hållbarhet - att tofuns konsistens ändras så att den blir jättebra för smulade rätter, plus att du får ut så mycket mer vatten ur den än ur den när den är färsk. Kom ihåg att trycka ur den sista mängden vatten ur den precis innan du ska använda den tinade varianten. Du kommer att bli förvånad över hur mycket vatten som ryms i tofu!

I alla fall, till receptet. Anledningen till att den här sortens scrambled tofu blir så bra är för att du gör en god tomatsås till som du låter steka med tofun sen.

Tomatsås:
+ 2,5 dl körsbärstomater
+ 2 msk olivolja
+ 1 msk kakaonibbs
+ 8-9 paranötter
+ 3 soltorkade tomater

Bryn körsbärstomaterna i en torr stekpanna på ganska hög temperatur. Tomaterna ska bli lite svarta.
Blanda sedan de upphettade tomaterna med resten av ingredienserna i en matberedare. 
Kör matberedaren på högsta hastighet i en hel minut. Klart!

Scrambled Tofu:
+ 1 msk olivolja
+ 1 stor vitlöksklyfta
+ 400 g tofu, fryst och sedan tinad och "urvattnad"
+ 1 sats tomatsås enligt ovan
+ 3 skvättar tamari (eller vanlig japansk soja)
+ 1 msk näringsjäst
+ 100 g körsbärstomater
+ färsk basilika
+ Svartpeppar & salt

Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Tillsätt pressad vitlök. Låta bryna i en halv minut. Tillsätt tofun genom att smula ner den. Rör runt. Halvera tomaterna. Efter någon minut tillsätter du tomatsåsen från ovan samt tamarin, näringsjästen, tomaterna och basilikan. Låt bli varmt. Smaka av med salt & peppar. Servera med lite sallat. Ät och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar